CODA Boekhouders & Fiscalisten BV | Zonhoven & Oudsbergen
Belastingaangifte inkomsten 2023: wat te doen zodat betaalde huur een aftrekbare beroepskost blijft?
Tot nu toe volstond het dat de algemene voorwaarden inzake beroepskosten vervuld waren om betaalde huur in aftrek te nemen als beroepskost. Wanneer een persoon of vennootschap een onroerend goed huurt voor beroepsgebruik, dan is de betaalde huur in principe een aftrekbare beroepskost. De fiscus heeft echter vastgesteld dat verhuurders een onroerend goed vaak aangeven als privé verhuring, terwijl de huurder de betaalde huur (deels) in mindering brengt als beroepskost. De verhuurder is hiervan niet altijd op de hoogte, maar wordt in dat geval ten onrechte minder zwaar belast op de verhuur van het onroerend goed. Een verhuurder natuurlijk persoon wordt belast op de nettohuur (werkelijk ontvangen huur min een kostenforfait) wanneer de huurder een vennootschap is of een natuurlijk persoon is die het onroerend goed gebruikt voor zijn beroepsactiviteit. Bij een verhuring voor privédoeleinden is daarentegen slechts het geïndexeerd kadastraal inkomen verhoogd met 40% belastbaar. Daarom gelden vanaf aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) twee extra voorwaarden voor de aftrek van huur. Bijlage bij de aangifte personenbelasting. Een persoon of vennootschap die huur in aftrek neemt als beroepskost, moet voortaan een bijlage bij de belastingaangifte voegen met volgende vermeldingen: - De identificatiegegevens van de verhuurder - Het adres van het onroerend goed - Het bedrag van de huur die tijdens het inkomstenjaar werd betaald of toegekend - Het deel van bovenstaande huur dat in aftrek gebracht werd als beroepskost Deze voorwaarde geldt niet enkel voor betaalde huur, maar ook voor vergoedingen voor een recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik die in het betrokken inkomstenjaar als beroepskost zijn ingebracht. Op de belastingaangifte is er een uitgebreide nieuwe rubriek E van het vak XIII. Huurders die de huur als beroepskosten aftrekken, moeten dat bevestigen naast de codes 1072 en 2072. Voor de bijlage heeft de fiscus een modelformulier (nr. 270 MLH) gemaakt.
De bijlage is echter niet verplicht als de huur gefactureerd werd!
Daarnaast werd een amendement ingediend in de Kamer dat landbouwers/pachters zou vrijstellen van de bijlage(n)verplichting. De achterliggende redenering is dat veel boeren gronden pachten van verschillende verpachters, van wie ze niet (meer) de gegevens hebben. Vaak zijn pachtovereenkomsten ook mondeling.
Geen kosteloze registratie van de huurovereenkomst door de verhuurder Om ervoor te zorgen dat de verhuurder, die een woninghuurovereenkomst afsluit, er zeker van kan zijn dat hij enkel belast wordt op het geïndexeerd kadastraal inkomen x 1,4, kan hij de huurovereenkomst kosteloos laten registreren. De huurder kan in dat geval de betaalde huur niet in aftrek nemen als beroepskost.
De aftrek blijft wel mogelijk als de kosteloos geregistreerde huurovereenkomst werd afgesloten door een werkgever/vennootschap met als enig doel de huisvesting van werknemers of bedrijfsleiders en eventueel hun gezin, in het kader van een wettelijke of contractuele verplichting. |